sobota 23. ledna 2016

ELEGANTNÍ KRAJKOVÁ ČEPIČKA

Elegantní krajková čepička



Čepička, ta původní hnědá je háčkovaná z příze Hawai (bambus) od Toptexu, háčkem č. 3. Ta v detailních fotkách je Comfort a taktéž háček č. 3. Obvod čepičky vyjde +- 50cm, záleží jak volně budete háčkovat a hlavně jak si pak uděláte lem, určitě by vyšla i na dospělého, ale já potřebovala menší, takže jsem v lemu udělala méně řetízkových ok. To už je na vás. Pokud budete háčkovat z méně pružné příze, dělejte v obloučcích klidně po pěti řo, prostě počítejte, že si musíte návod přizpůsobit materiálu. Na natahovací čepičku na léto bude ideální určitě Daniela ,-)




Do kroužku ze 6ti řetízkových oček uděláme jakoby květinku z obloučků z řetízkových ok, takže vždy uděláme 6 řetízkových ok a PO do kroužku, opět 6 řo a PO do kroužku, takto opakujeme až budeme mít 6 obloučků a ukončíme PO do PO kroužku.


Pomocí 3 PO se přesuneme doprostřed prvního obloučku a následuje 5řo, PO do následujícího obloučku, 4 řo a PO do téhož obloučku, 5řo a PO do dalšího obloučku, 4řo a Po do téhož obloučku a tak dokola.


Hotová druhá řada, vždy jeden menší a jeden větší oblouček.


3řo (náhrada DS) a 2DS do obloučku z první řady (dalo by se i do pevného oka, takhle mi to ale šlo snáz protahovat :-)) ), 1řo a PO do dalšího obloučku, 4 řo a PO do dalšího obloučku, 1řo a 3DS dodalšího obloučku z první řady. 1řo a PO do dalšího obloučku, 4řo a PO do dalšího obloučku, 1řo a 3DS atd. až do konce řady. Tu končíme 1řo a PO do třetího řo náhrady DS. Ve výsledku máme 6 skupinek ze 3DS a mezi nimi vždy jeden celý oblouček.


Hotová řada. 6x vějířek a mezi nimi po jednom celém obloučku.


Ještě jednou je vidět v detailu, že jsem vějířky nepíchala do oček, ale do obloučků.


Pomocí PO se přesuneme do druhého DS z vějířku a děláme obloučkovou řadu, takže děláme vždy 4řo a PO do obloučku, 4řo a PO do druhého DS vejířku, 4řo a PO do obloučku, 4řo a PO do 2.DS.... Končíme PO ve druhém DS prvního vějířku.


Zde uděláme pevné oko na konci řady. Prostě do očka druhého DS.


3řo jako náhrada a 2DS do stejného očka, 1řo a PO do následujícího obloučku, 4řo a PO do pevného oka mezi obloučky v minulé řadě, 4řo a PO do obloučku, 1řo a 3DS (ty děláme opět do druhého očka z vějířku), 1řo a PO do obloučku, 4řo, PO do pevného oka min řady, 4řo a PO do obloučku a tak dokola. A opět končíme 1řo a PO do třetího řo náhrady.


Zde je vidět PO z minulé řady a do stejného PO budeme dělat PO další řady.


Opět hotová řada.


Obloučková řada, začínáme opět ve druhém DS a děláme 4řo a PO do obloučků a druhých DS.


Poslední přidávací řada. Klasicky 3řo jako náhrada, 2DS, 1řo, PO do obloučku, 4řo a PO do dalšího obloučku, 4řo a PO do stejného obloučku, 4řo a PO do dalšího obloučku, 1řo a 3DS a tak dokola a opět končíme 1řo a PO do náhrady. Řady dále střídáme obloučkové a ty s vějířky dokud nedosáhneme požadované hloubky.


Na lem je lepší končit obloučkovou řadou, já jsem pak do každého obloučku dělala tři polodlouhé sloupky, pokud chcete obvod větší, můžete dělat po čtyřech. Zbytek lemu a okraj je na vás.
Nákres z netu, nemám lepší rozlišení, tak mě o něj prosím nežádejte.



Žádné komentáře:

Okomentovat